15 July 2016

Resepi Kek Pisang Mudah Dan Sedap!



Bahan – bahan
  • 2 cawan tepung gandum (sila guna yg berkualiti, maaf trpksa jujur tp gandum yg cap kunci 1 mlysia tu xelok sngt)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 cawan gula
  • 3 biji pisang masak (warna kuning tu haaa...lenyekkan)
  • ½  cawan minyak masak (sue guna minyak jagung lagi gebu sedap dan sihat!hehe)
  • 2 biji telur
  • esen vanilla

cara caranya : 

  1. ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. sementara tu, griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega/ marjerin. dan panaskan oven 180 darjah celcius.
  2. seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang. 
  3. pastu masukkan esen vanilla dan pisang, putar hingga sebati, dan masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi...
  4. akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati...
  5. tuang ke dalam loyang yang telah digriss td, dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check masak xkt dalam)
  6. setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan....lepas tu boleh la nak ngap pon!

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment