Bahan
1 kg sotong
Bersihkan dan kelar. Gaul dgn garam dan kunyit,
kukus sekejap selama 5 minit utk keringkan air saja.
Sotong akan tetap lembut bila dibakar.
KUAH PERCIK
4 batang serai diketuk
2 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Cili kering (rebus)
Kisar semua bahan
Asam keping, gula dan garam
1 @ 11/2 cawan santan pekat
Tumis serai sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar. Kacau sehingga pecah minyak. Masukkan santan, asam kepingm gula dan garam.
Masak sampai kuah pekat dengan api perlahan.
Celupkan sotong yg dikukus tadi kedalam kuah. Pastikan kuah melekat pd sotong. Kalau tidak melekat maknanya kuah masih cair.
Bakar api besar sambil tuang kuah sikit2 atas sotong. Balik2kan. Bila sudah agak garing bolehlah diangkat.
Tuang kuah apabila dihidangkan.
No comments:
Post a Comment