01 June 2016

LALA TUMIS BEREMPAH


LALA TUMIS BEREMPAH 

Bahan
1 kg siput lala (di rendam dalam air terlebih dahulu untuk mengeluarkan pasir)

Bahan Kisar
2 labu bawang besar
1 inci halia - di mayang
10tangkai cili kering - di rendam dalam air panas hingga lembut
2 ulas bawang putih
2 batang serai - di mayang halus

Bahan C
3 sudu besar serbuk kari daging/ayam
2 tangkai daun kari
1 kiub ikan bilis

Cara Menyediakannya:

1. Masukkan 2 sudu besar minyak kedalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.

2. Masukkan pula serbuk kari, kiub ikan bilis dan daun kari. Kacau hingga rata.

3. Seterusnya masukkan lala, kacau rata dan tutup kuali sebentar hingga kulit lala terbuka dan sebati dengan kuah. Rasakan garam dan gula mengikut selera masing-masing.

4. Jika inginkan kuah yang lebih bolehlah di tambah sedikit air dan setelah masak masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk di hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment