KARI IKAN TALANG MASIN TUMIS DARAT
Bahan
800 gram ikan talang masin – dipotong kecil
½ biji nanas – dihiris lebar
1 cawan santan sawit KHALIS + 2 ½ cawan air menjadikan 3 ½ santan
1 sudu besar gula
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
2 biji cili hijau
Bahan-bahan dikisar (pes rempah):
60 gram serbuk kari ikan masin BABAS @ serbuk kari ikan BABAS
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar pati asam jawa Xtra Adabi
2 cawan air
Bahan-bahan tumis darat:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya
2 sudu besar halba campur
Minyak secukupnya
Cara-caranya:
1. Pertama kali rendam ikan kering talang yang telah dipotong bersama air dan 2 sudu kecil KFC garam halus selama lebih kurang 30 minit untuk menghilangkan rasa masin pada ikan kering talang tersebut (petua orang dulu-dulu). Selepas 30 minit, cuci bersih dan ketepikan.
2. Masukkan ikan kering di dalam kuali/periuk bersama pes rempah. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.
3. Selepas kuah mendidih, masukkan santan diikuti dengan nanas. Masukkan gula dan perencah kuah TUMIX. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi. Tutup api.
4. Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Tumis bahan-bahan untuk tumis darat sehingga bawang bertukar menjadi kekuningan. Ketika masih panas, curahkan bahan-bahan tumis beserta minyak tumisan ke dalam kuali/periuk kari tadi. Taburkan hirisan cili hijau. Tutup periuk/kuali supaya aromanya tidak keluar.
5. Sebelum menghidang, terlebih dahulu kacau kuah kari supaya bergaul mesra dengan bahan-bahan tumisan darat tadi.
Bahan
800 gram ikan talang masin – dipotong kecil
½ biji nanas – dihiris lebar
1 cawan santan sawit KHALIS + 2 ½ cawan air menjadikan 3 ½ santan
1 sudu besar gula
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
2 biji cili hijau
Bahan-bahan dikisar (pes rempah):
60 gram serbuk kari ikan masin BABAS @ serbuk kari ikan BABAS
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar pati asam jawa Xtra Adabi
2 cawan air
Bahan-bahan tumis darat:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya
2 sudu besar halba campur
Minyak secukupnya
Cara-caranya:
1. Pertama kali rendam ikan kering talang yang telah dipotong bersama air dan 2 sudu kecil KFC garam halus selama lebih kurang 30 minit untuk menghilangkan rasa masin pada ikan kering talang tersebut (petua orang dulu-dulu). Selepas 30 minit, cuci bersih dan ketepikan.
2. Masukkan ikan kering di dalam kuali/periuk bersama pes rempah. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.
3. Selepas kuah mendidih, masukkan santan diikuti dengan nanas. Masukkan gula dan perencah kuah TUMIX. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi. Tutup api.
4. Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Tumis bahan-bahan untuk tumis darat sehingga bawang bertukar menjadi kekuningan. Ketika masih panas, curahkan bahan-bahan tumis beserta minyak tumisan ke dalam kuali/periuk kari tadi. Taburkan hirisan cili hijau. Tutup periuk/kuali supaya aromanya tidak keluar.
5. Sebelum menghidang, terlebih dahulu kacau kuah kari supaya bergaul mesra dengan bahan-bahan tumisan darat tadi.
No comments:
Post a Comment