Bahan
3 potong ikan parang( aye gemar bahagian ekor)
1 keping asam keping
Garam secukupnya
3 batang serai – dititik
1 labu bawang besar- dipotong 8
Air secukupnya
Bahan kisar
1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato masak
1 labu bawang merah
½ inci lengkuas
15 biji cili kering
6 biji cili api
3 biji cili merah
Cara Membuatnya
1. Dalam periuk, masak bahan kisar bersama air, asam keping, serai yang dititik sehingga mendidih
2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana (5 – 10 minit)
3. Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
3 potong ikan parang( aye gemar bahagian ekor)
1 keping asam keping
Garam secukupnya
3 batang serai – dititik
1 labu bawang besar- dipotong 8
Air secukupnya
Bahan kisar
1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato masak
1 labu bawang merah
½ inci lengkuas
15 biji cili kering
6 biji cili api
3 biji cili merah
Cara Membuatnya
1. Dalam periuk, masak bahan kisar bersama air, asam keping, serai yang dititik sehingga mendidih
2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana (5 – 10 minit)
3. Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment